perjantai 13. maaliskuuta 2015

Näin salibandyakatemia toimii...

Steelers valittiin maaliskuussa 2015 mukaan Eerikkilän Floorball Academyn seuroihin sekä poika- että tyttöjunioreiden puolella.

Steelers on valittu mukaan ensimmäiselle toimintakaudelle Suomen Salibandyliiton salibandyakatemiaan, joka kantaa nimeä Floorball Academy. Seurat hakivat akatemiaan ja mukaan valittiin 10 seuraa poikien puolella ja kaksi tyttöjen puolella. Steelers kuuluu molempiin valittuihin ryhmiin. Tyttöjen seuroja valitaan vielä myöhemmin kaksi lisää. 

Poikaseurat (10 kpl.): Tyttöseurat (2+2 kpl.):
- Esport Oilers
- SB Welhot
- FBT Karhut United
- SSV
- M-Team
- Steelers
- SC Classic
- Tapanilan Erä
- SB Vaasa
- TPS Salibandy
 
- Steelers
- SSV

- 22.3. päättyvän jatkohaun kautta valitaan vielä kaksi (2) tyttöseuraa lisää.

Hakuun osallistuivat molemmat Steelers-yhdistykset eli Hämeenlinnan Steelers Juniorisalibandystä (JSB) ja Janakkalan Steelers-BaldoSportista (BS). Tämä mahdollistaa sen, että kaikki Steelersin joukkueet, pelaajat sekä muut taustatoimijat voivat yhteistyössä osallistua Floorball Academy-toimintaan.

Miten lähdetään liikkeelle?

Ensimmäisen Floorball Academy -kauden toiminta käynnistyy Eerikkilän urheiluopistolla 20.4.2015 järjestettävällä infotilaisuudella, jonka Salibandyliitto järjestää mukaan valituille yhteistyöseuroille.
Ensimmäisen akatemiakauden toiminta pyörii jo pelikaudella 2015-16 (04/2015-09/2016). Steelers on mukana kaikissa toimintaa koskevissa ikäluokissa:
  - C-tytöt: 2001-2002-syntyneet
  - D1-pojat: 2002-syntyneet
  - D2-pojat: 2003-syntyneet
Steelersillä on Salibandyliiton sarjatoiminnassa vahvaa tekemistä näissä kaikissa ikäluokissa:
- 2001-02-syntyneissä tytöissä pelaa yksi ikäluokkajoukkue, jonka lisäksi on n. 20-25 tyttöä harrastetoiminnan puolella.
- 2002-syntyneissä pojissa on kuluvalla kaudella pelannut kolme joukkuetta (kilpa- ja eliittijoukkueita). Lisäksi seuralla on vahvaa harrastetoimintaa kyseisessä ikäluokassa ja 15-20 pelaajaa on mukana siinä.
- 2003-syntyneissä pojissa on kuluvalla kaudella pelannut kaksi joukkuetta (haastaja- ja eliittijoukkueita). Tämänkin ikäluokan puolella on n. 20 pelaajaa mukana Steelersin Hobby-harrastetoiminnan puolella.
Toisen akatemiakauden ikäluokkajoukkueet ovat: 2004-syntyneet pojat ja 2003-syntyneet tytöt. Näihin on myöhemmin erillinen haku.

Mitä akatemiatoiminta on?

Nyt käynnistettävä Floorball Academy on uutta Salibandyliiton ohjaamaa toimintaa. Esikuvana on Palloliiton Sami Hyypiä -akatemia (SHA), joka on toiminut jo vuodesta 2001. Salibandyakatemia kehittää pelaajia ja järjestää valmentajien täydennyskoulutusta valittavien yhteistyöseurojen kanssa.
Floorball Academy on kehityspolku kaikille: seuran valmennuspäälliköille, ikäluokkajoukkueiden valmentajille ja taustatoimijoille sekä joukkueille ja pelaajille.  Salibandyliitolle tämä merkitsee, että se pääsee ohjaamaan näiden seurojen valmennuslinjaa yhteiseen suuntaan.
Akatemiatoiminnan keskiössä ei ole pelkästään seura, joukkue, valmentaja tai pelaaja vaan se on kaikkia näitä tukeva hanke, joka toteutetaan läheisessä yhteistyössä mukaan valittujen seurojen kesken. Salibandyliiton akatemiasta vastaavat tahot tulevat jalkautumaan seurojen keskuuteen, jolloin myös vanhemmille pidetään omat tiedotustilaisuutensa.

Mitä hyötyä Akatemia-toiminnasta on?

Floorball Academyn kautta Steelers pääsee mukaan ydinryhmään, jossa sekä pelaajat että valmentajat pääsevät tekemisiin muiden salibandyn huippuseurojen kanssa. Näiden seurojen kulttuuriin tutustuminen kehittää Steelersin toimintaa ja tuo uusia ideoita.
Akatemia tukee pelaajapolkua eli siitä on merkittävästi hyötyä niille pelaajille, joiden motivaatio kehittyä salibandyssa on korkea. Lisäksi Floorball Academy -toiminnan kautta yhteistyöseurat pääsevät osallistumaa kahteen huipputurnaukseen, jotka järjestetään akatemiaseuroille Eerikkilän urheiluopistolla.
Steelers saa käyttöönsä työkalut, seurantamenetelmät ja palautekanavan Salibandyliiton puolelta. Näiden avulla on mahdollista seurata pelaajien, joukkueen sekä valmentajien kehittymistä. Samalla Steelers pääsee näkemään harjoitus- ja kehitystyönsä tuloksia muihin Floorball Academy -yhteistyöseurojen ikäuokkajoukkueisiin verrattuna.
Akatemia pitää sisällään yleis-, laji- ja taktisten taitojen, fyysisten valmiuksien ja henkisten valmiuksien (itsearvioinnit) kontrolleja. Seurantakokonaisuuteen liittyen kerätään tietoa myös pelaajien harjoittelu- ja pelimääristä kauden aikana.
Alla esimerkkejä siitä, minkälaisia asioita Salibandy Akatemian kokonaisvaltaisen kehittymisen seurannan konsepti tulee pitämään sisällään:
• ”Syötän, kuljetan, suojaan, lauon ja otan haltuun” = lajitaidot -> lajitaitotesteistä ja peleistä
• ”Orientaationi, kehonhallintani, tasapainoni ja rytmini” = yleistaidot -> yleistaitotesteistä
• ”Ehdin ja jaksan” = fyysiset ominaisuudet -> fyysisen kunnon testeistä
• ”Hyökkään pallollisena ja pallottomana sekä puolustan pallollista ja pallotonta” + ”joukkue kentällä” = pelikäsitys -> pienpelistä, peleistä ja itsearvioinneista
• ”Pysynkö terveenä?” = vammojen ennaltaehkäisy
• ”Perustiedot salibandysta ja sen pelaamisesta” = tiedolliset valmiudet -> kyselytesti
• ”Millainen olen ja miksi pelaan?” = henkisiä valmiuksiani -> itsearviokysely
• ”Harjoittelenko ja pelaanko riittävästi ja oikein kehittyäkseni” = harjoittelu- ja pelimäärät -> kysely

Miten Akatemia-toiminta pyörii kauden aikana?

Floorball Academy -toimintakauden aikana yhteistyöseuroille järjestetään erillisiä seurantatapahtumia. Seurantatapahtumaan osallistutaan aina ns. parhaalla joukkueella. Tämä mahdollistaa pelaajien henkilökohtaisen kehityksen huomioimisen eri seurantatapahtumien välillä. Seurantatapahtumissa voi olla myös mukana seuran nuorempia pelaajia seuran oman linjauksen mukaisesti. Y-pelaajien käyttö on mahdollista tapauskohtaisesti erillisellä suostumuksella ja vain tyttöikäryhmässä (jos esim. seurassa ei ole omaa ikäluokkajoukkuetta Y-pelaajalle).
Seurantatapahtuman viimeisenä päivänä toteutetaan Salibandy Akatemian johdolla jokaiselle joukkueelle palautetilaisuus, jossa joukkueen pelaajat ja valmentajat saavat palautetta omasta kehittymisestään toimenpidesuosituksineen. Toteutettava seurantakokonaisuus on normaalia urheilutoimintaa sekä itsearviointien/kyselyiden osalta normaalin tasoista koulussakin tapahtuvaa oppilas-, pelaajakeskeistä toimintaa.

Akatemia-toimintaa tukevat työkalut

Floorball Academy-toiminnassa mukana olevat pelaajat pääsevät seuraamaan omaa kehitystään sekä omaa seurantajakson aikaista liikunnallista suorittamistaan muuhun akatemia-ryhmäänsä nähden tätä tarkoitusta varten toteutetulla sähköisellä My Eerikkilä -sovelluksella. Sovellus ladataan pelaajien ja valmentajien omiin älypuhelimiin. My Eerikkilä on sähköinen ympäristö, jossa myös joukkueiden valmentajat pääsevät antamaan palautetta ikäluokkajoukkueensa pelaajille ja seuraamaan toisten yhteistyöseurojen joukkueiden kehittymistä. Lisäksi My Eerikkilä -sovellusympäristöön ladataan kaikki akatemiaseurantajaksojen aikana pelatut ottelut, joita pääsee katsomaan ja analysoimaan jälkikäteen.
Steelersille akatemiatoiminta on luontevaa jatkumoa, jossa olemme edelläkävijöitä ja tuemme valtakunnallista salibandyn kehitystyötä Kanta-Hämeen alueella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti